Jelsa 874a, 21 465 Jelsa, tel/fax: +385 (0)21 768 160; gps: 43-9-16 16-42-3  Zimsko radno vrijeme: Pon-pet…..7:00 – 15:00  Ljetno radno vrijeme: Pon- ned….9:00 - 20:00

KVALITETNO SUHO BIJELO VINO

Vino Beleca („divota“) dobili smo inovativnom kupažom dviju dalmatinskih bijelih sorti, pošipa i bogdanuše, u omjeru 50:50. 

Izvorno s Korčule, pošip se udomaćio diljem Dalmacije i odnedavno doživio procvat kao jedna od najhvaljenijih hrvatskih bijelih sorti. Daje vina punog tijela i moćnih aroma, koje se stoga tradicionalno kombiniraju s laganijim sortama.

 

Bogdanuša je autohtona hvarska sorta izrazite svježine i cvjetnih aroma. Sadi se najčešće na crljenici što joj daje dodatne osvježavajuće kiseline  - zbog čega izvrsno parira pošipu. 

 

U toj sinergiji svaka od sorti daje ono najbolje od sebe: pošip moćnost, bogato tijelo i umjerenije kiseline te tipične sortne arome marelice, breskve (koštunjićavog voća) i mineralnost, a bogdanuša nježnije cvjetne arome i svježinu.  

 

Rezultat je karakterno južnjačko, ali i lepršavo vino s nižim postotkom alkohola (oko 12.5 %) koje ga čini idealnim izborom za dnevnu konzumaciju i sve slične prilike koje traže laganija vina.  Naziv vina u dijalektu znači ljepotu (tal. bellezza).

 

Tip vina: kvalitetno suho bijelo vino

Sorta: pošip (50%) i bogdanuša (50%)

Lokalitet: sjeverna strana otoka, Ager, Vrboska, Dol

Alk: 12,5-13%

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Servira se rashlađeno na temperaturi 10-12° C. Preporučuje se uz razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, a i uz pikantnija jela poput pesta, tvrdih sireva…

Tomić Pošip 2019.jpg

Pošip

VRHUNSKO SUHO BIJELO VINO

Pošip je vrhunsko suho sortno vino, proizvedeno od istoimene autohtone dalmatinske sorte pošip. Vino Pošip uz svježinu nudi i kompleksnije arome zrelijeg južnjačkog voća, zaokružene odležavanjem u hrastovim bačvama. Pošip je jedna od rijetkih sorti za koju je potvrđeno da je dalmatinskog, točnije korčulanskog podrijetla. Pošip je moćno vino punijeg tijela, ali izbalansiran lijepim kiselinama tj. svježinom. Specifične sortne arome pošipa: marelice i drugo koštunjićavo voće, kao i svježi citrusi i mediteranske biljke (smilje, eterično bilje), nadopunjene su odležavanjem dijela vina u novim hrastovim bačvama. Oko 30% vina provodi 6 mjeseci u novim francuskim (Garbelloto, Seguin Moreau) i jednoj slavonskoj (Golub) barrique bačvi, a tijekom tog vremena odležava i na finim kvascima (sur-lie) čime dobiva punije tijelo i specifične note (tost, brioši, asocijacija na šampanjac).

 

Tip vina: Vrhunsko suho bijelo vino

Sorta: pošip

Lokalitet: sjeverne strane otoka, Ager (između Jelse i Staroga Grada) te južna strana otoka Hvara (vinogradi oko Milne i Hvara). 

Alk: 12,5-13%

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Servira se rashlađeno na temperaturi 10-12° C. Preporučuje se uz razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, a i uz pikantnija jela poput pesta, raznih sireva...

Opolo Nobile 2019.jpg

Opolo nobile

KVALITETNO SUHO RUŽIČASTO VINO

Opolo Nobile je ružičasto ili rosé vino, proizvodi se od grožđa sorte plavac mali. Proizvodi se tehnologijom otakanja nakon 6 sati, maceracija je minimalna, čime se dobiva vrlo delikatna ružičasta boja, slična provansalskim rosé vinima.  

 

Miris je vrioni (mlado vino) i voćni, a dominiraju arome crvenog voća (maline, jagode), cvjetne note i lagana slanost na nepcu. 

 

Na granici je suhog i polusuhog vina, što mu daje punoću izbalansiranu kiselinom.

Pije se kao jednogodišnje vino, idealno do 10 mjeseci starosti.

 

 

Tip vina: kvalitetno, suho ružičasto vino

Sorta: plavac mali

Lokalitet: središnji dio otoka, Stari Grad, Dol, Vrbanj

Alk.: 12-13%

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Servira se rashlađeno na temperaturi od 10-12 °C. Posebno dobro prati salate, vegetarijanska i druga laganija predjela i jela, npr. laganije sireve (kravlji pa i kozji - zbog aromatičnosti; fetu, mozzarellu itd.)

Tomic Plavac 2017.jpg
Tomić Plavac mali barrique 2015.JPG
Tomić Caplar 2014.JPG
Veliki plavac mali, vrhunsko suho crno vino
Sv. Klement, stolno suho crno vino

Plavac

KVALITETNO SUHO CRNO VINO

Plavac Tomić je naše najpoznatije vino  koje čini više od polovice ukupne proizvodnje vinarije. Plavac Tomić već godinama razbija mit o visokoj cijeni kao nužnoj pratilji kvalitete plavaca pa je zato postao sinonim za dobar odnos cijene i kvalitete (value-for-money). 

 

Proizvodi se od sorte plavac mali, najvažnije dalmatinske crne sorte. Za ovo vino kombiniramo grožđe vrhunske kvalitete sa sunčanije južne strane otoka s grožđem iz vinograda sa sjeverne strane koji daju laganija vina, svježih voćnih aroma.

 

Tipične sortne arome plavca (šljive, višnje i tamnog bobičastog voća, prirodnog bilja – smilja i mediteranskog bilja) zaokružuju se kraćim odležavanjem u korištenim hrastovim bačvama, što vinu daje i diskretne note drva, kave i začina.

 

Specifičnost je našeg vina u mekoći i eleganciji koju se trudimo dobiti iz inače drske prirode ove autohtone dalmatinske sorte (vrlo tanična sorta, zato preferiramo kraće i nježnije maceracije). Vino tako zadržava autentičnost sorte, ali i pitkost i svježinu (umjereno tijelo i alkohol).


Preporučuje se uz razna glavna jela i začinjenija predjela, umake od rajčice, brudete, jela od tamnog mesa... 

 

Tip vina: kvalitetno, suho crno vino

Sorte: plavac mali 

Lokalitet: položaji Ivan Dolca i Sv. Nedjelje, okolica Pitava, Svirče Vrbanj, Stari Grad 

Alk.: 12,5-13,5%

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Servira se na sobnoj temperaturi (18-20 °C). Preporučuje se uz razna glavna jela i začinjenija predjela, bruschette, umake od rajčice, brudete, jela od tamnog mesa… 

Plavac mali

VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Plavac Mali, kako samo ime kaže, je dobiven od istoimene sorte. Ovo je naša vrhunska linija i ekspresija plavca koju proizvodimo u boljim godinama i u manjim količinama. Plavac mali je proizvod prije svega terroira ili sume prirodnih utjecaja u vinogradu.

 

Odabrani vinogradi nalaze se na južnim padinama otoka Hvara (Ivan Dolac, Sv. Nedjelja, Jagodna). Vrhunske pozicije za plavac su na škrtom, kamenitom, vapnenačkom tlu.
Ekološki se pristup nameće u tim ekstremnim uvjetima strmih osunčanih vinograda – ručni rad, s minimalnim intervencijama u vinogradu i s malim prinosima (od 0,5 kg do 1 kg) vrhunskog grožđa. 

 

Prirodni intenzitet sortnih aroma tamnog i zrelog voća plavca (višnje, šljive), mediteranskog bilja i slanosti zaokružuje se odležavanjem 12 mjeseci u kombinaciji novih i korištenih francuskih barrique bačava, čime se dodaju note drva, začina, kože, duhana. 

 

Sorta plavac mali je križanac sorti dobričić i tribidrag/crljenak kaštelanski/zinfandel.

 

Specifičnost našeg Plavca malog je u eleganciji 'francuskog' tipa, jer ovo vino teži očuvati kako klasiku aroma plavca malog, tako i stil vina koji je manje džemast i robustan, a više fokusiran na strukturu, izbalansiranost i dužinu okusa. 

 

Tip vina: vrhunsko, suho crno vino

Sorta: plavac mali

Lokalitet: južne padine Hvara (Ivan Dolac, Sv. Nedjelja, Jagodna)

Alk.: 14-14,5%

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Preporučuje se uživati na temperaturi 18-20 °C uz pečeni odrezak, pašticade i druga mesna i ostala jela punijeg okusa. 

Caplar

VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Vino Caplar je, kao što mu ime sugerira, inovativna kupaža cabernet sauvignona i plavca malog, u omjeru 50-50%. 

Plavac mali s južnih padina Hvara i cabernet iz naših vinograda sa sjeverne strane Hvara vinificiraju se odvojeno, nakon čega se kupažiraju i odležavaju šest mjeseci u barrique bačvama. Rezultat je vino uglađenih tanina, u kojem intenzitet i sortne arome plavca oplemenjuje elegancija i svježina caberneta. Karakteristični mirisi šljiva, sušenog grožđa i zemlje nadopunjuju se tako aromana crnog ribizla, začina i drugim nijansama. Vinu predviđamo i potencijal za starenje veći nego u drugih plavaca. Svaka boca s ponosom nosi vinarov potpis koji jamči za misao otisnutu na etiketi: ˝Proizvedeno u sprezi Hvara, ljubavi i znanja.˝

 

Tip vina: vrhunsko suho crno vino

Sorta: plavac mali (50%) i cabernet sauvignon (50%)

Lokalitet: južne padine otoka Hvara, Stari Grad i okolica Jelse

alk: 14-14.5 %

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Servira se na sobnoj temperaturi od 18° C. Preporučuje se uz pečeni odrezak i jela od tamnog mesa i divljači, ali i razna druga jela punijeg okusa.

Veliki plavac mali

VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Veliki Plavac Mali  zadnji je u nizu strastvenih projekata Andre Tomića – vino koje se proizvodi samo u iznimnim godištima, puni samo u magnume (1.5 l) i do sada ga je bilo moguće probati samo u vinariji Tomić na Hvaru. 

 

Selektirano grožđe dolazi sa vrhunskih pozicija za plavac mali, sa škrtog, kamenitog i vapnenačkog tla na južnim padinama Hvara. Ekološki se pristup nameće u tim ekstremnim uvjetima strmih osunčanih vinograda – ručni rad, s minimalnim intervencijama u vinogradu i malim prinosima (od 0,5 kg do 1 kg) vrhunskog grožđa.

 

Sortne aroma plavca  ̶  tamno i zrelo voće, šljive i višnje, mediteransko bilje i slanost  ̶    zaokružene su odležavanjem do 18 mjeseci u slavonskim barrique bačvama. Vino karakterizira snaga, robusnost, visoki ekstrakt, ali i struktura i kiseline koje balansiraju gotovo neprimjetnih 16 % alkohola. Starenjem vino razvija i tercijarne arome, duhan, kožu, note gljiva i šumskog poda.

 

Tip vina: vrhunsko, suho crno vino

Sorte: plavac mali

Lokalitet: južne padine Hvara

Alk.: 15,9% 

Sadržaj: 1,5 lit.

 

Preporučuje se uživati na temperaturi od oko 20 °C uz pečeni odrezak i druga mesna i ostala jela punijeg okusa.

Sv. Klement

STOLNO SUHO CRNO VINO

Vino Sv. Klement potječe iz vinograda na Sv. Klementu, jednom od Paklenih otoka u hvarskom arhipelagu. 

Ovim smo vinom željeli prenijeti klasičan spoj sorti „bordoške kupaže“ na lokaciju na Hvaru gdje autohtone sorte poput plavca ne bi davale vrhunske rezultate. U tom se vinogradu u razini mora kombinacija caberneta, merlota, i cabernet franca međutim pokazala izvrsnom. Vino još uvijek ne može imati oznaku sorte i geografskog porijekla, ali uvjereni smo da svojom vrsnošću to zaslužuje. Zato smo na boci i napisali: „Sv. Klement - Vrhunski među otocima“. 

 

Tip vina: stolno, suho crno vino

Sorte: cabernet sauvignon 50%, merlot 40%, cabernet franc 10%

Lokalitet: Pakleni otoci (Sv. Klement)

alk.: 13-13,5%

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Servira se na sobnoj temperaturi od 18° C. Preporučuje se uz jela od tamnog mesa, divljači i plave ribe, ali izvrsno se slaže i uz razna druga jela punijeg okusa.

DESERTNA VINA

Tomić Petar Hektorovich.JPG

Prošek Hektorovich

VRHUNSKO DESERTNO VINO

Prošek je izvorno hrvatsko desertno vino koje se radi od prosušenog grožđa najkvalitetnijih dalmatinskih sorti. Prirodno je desertno vino koje se proizvodi jedino u obalnom dijelu Hrvatske, od pamtivijeka. Prema legendi i car Dioklecijan je 305. godine kada je došao u Split uživao u "vinuum sanetum" ili "svetom vinu" kako su ga tada zvali.

 

Grožđe lokalnih sorti (pošip, maraština, prč, muškat žuti, itd.) bere se pri punoj zrelosti – zreliji grozdovi, prošarani suhvicama, dolaze s biranih položaja. Selektiraju se najbolji zdravi grozdovi koje se zatim slažu na slamu u dobro provjetrenim prostorima (tradicionalno na  tavanima kuća, danas u sušarama). Srodan je talijanskom Vin Santu i nekolicini drugih mediteranskih slatkih vina.

 

Rezultat je slatko vino, izbalansirano kiselinama koje mu daju pitkost i svježinu, aroma zrelog južnjačkog voća, suhih marelica, grožđica, narančine kore, smokava, kao i aromatičnih cvjetnih nota. Starenje pridonosi kompleksnosti, razvijaju se tercijarne note karamela, meda i suhog voća, a Prošek ima vrlo dugi rok trajanja. Običaj je da se prilikom rođenja djeteta napravi demižon prošeka koji će se otvoriti na vjenčanju ili u drugoj prilici, desetljećima kasnije.

 

Prošek Hektorovich dobio je ime po velikom hvarskom pjesniku, plemiću i hedonisti Petru Hektoroviću.

 

Tip vina: vrhunsko desertno vino

Sorte: bogdanuša, maraština, prč, muškat

alk.: 15,0-16,0%

Grožđani šećer: 110-130g/l

Sadržaj: 0,5 lit.

 

Servira se rashlađen na temperaturi od 10-12 °C. Jela uz koja se preporučuje su sve vrste slastica, posebno suho voće i suhi kolači, a izvrstan je i u kombinaciji sa sirevima od plemenite pljesni. Obožavaju ga i mala djeca pa se preporuča držati ga izvan njihova dohvata.

Prošek Moro, vrhunsko desertno vino

  Prošek Moro

VRHUNSKO DESERTNO VINO

Prošek Moro je vrhunsko desertno vino koje ima dugu tradiciju i povijest u Dalmaciji, a cijenjen je zbog svoje posebnosti i kvalitete. Prošek Moro proizvodi se tradicionalnom metodom od prezrelog, prosušenog grožđa sorte plavac mali, a čuva se minimalno 2 godine u barrique bačvama. Prošek se čuvanjem dodatno zaokružuje i obogaćuje blagim dimnim notama. Slatkog je i bogatog, ali i izbalansiranog okusa, s karakterističnim aromama zrelih šljiva i višanja, grožđica i suhih smokava, uz note karamele, kože, duhana i slatkih začina. Preporučujemo ga uz razne vrste slastica, plavih sireva...

 

Tip vina: vrhunsko desertno vino

Sorta: plavac mali

Alk.: 15,9 % 

Ostatak šećera: 90,7 g/l 

Sadržaj: 0,5 lit.

LIKERI

Tomić Euforija.JPG

Euforija

LIKER - ROGAČ KADULJA

Liker je nastao maceriranjem suhih plodova rogača te suhih listova kadulje u vinskom destilatu.

 

Rogač je zimzeleno mediteransko stablo koje obilato rađa smeđe jestive mahune. Zanimljivo je da mahune rogača u sebi sadrže sjemenke koje, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu od točno 0,18 grama.  Zbog toga su u antičko doba sjemenke rogača služile za vaganje zlata, a taj  naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas – karat. Kadulja je već 4.000 godina na glasu kao čudesna biljka koja liječi mnoge bolesti. Starorimski znanstvenik i pisac nazvao ju je Salvia  od latinskog glagola salvum što znači spasiti – dakle: spasiteljica. 

 

Poslužuje se dobro rashlađen, a idealan je pratitelj raznim slasticama kao piće ili kao dodatak kremama za torte.  

 

Alk.: 35% 

Šećer: 190 g/l

Euforija, liker - višnja

Euforija

LIKER - VIŠNJA

Euforija višnja je još jedan od vrhunskih  proizvoda vinarije Tomić. Nastao je sljubljivanjem ekstrakta  autohtone dalmatinske sorte višnje maraske u vinskom destilatu. Uzgoj maraske u Dalmaciji ima tradiciju dužu od 500 godina, a u usporedbi s drugim sortama višnje, maraska je sitnija i trpkija, stoga posebno pogodna za proizvodnju žestokih pića. Plemstvo je ovaj liker zvalo „kraljem svih likera“.  Slatkog je i bogatog okusa, baziranog na aromama zrelih višanja, a preporučamo ga uživati dobro rashlađenog. Idealan je pratitelj raznim slasticama, ili kao dodatak kremama za torte.

 

Alk.: 27,1% 

Šećeri: 180 g/l

Vina, desertna vina & likeri

Tomić Beleca 2019.jpg

VINA

Beleca

KVALITETNO SUHO BIJELO VINO

Vino Beleca („divota“) dobili smo inovativnom kupažom dviju dalmatinskih bijelih sorti, pošipa i bogdanuše, u omjeru 50:50. 

Izvorno s Korčule, pošip se udomaćio diljem Dalmacije i odnedavno doživio procvat kao jedna od najhvaljenijih hrvatskih bijelih sorti. Daje vina punog tijela i moćnih aroma, koje se stoga tradicionalno kombiniraju s laganijim sortama.

 

Bogdanuša je autohtona hvarska sorta izrazite svježine i cvjetnih aroma. Sadi se najčešće na crljenici što joj daje dodatne osvježavajuće kiseline  - zbog čega izvrsno parira pošipu. 

 

U toj sinergiji svaka od sorti daje ono najbolje od sebe: pošip moćnost, bogato tijelo i umjerenije kiseline te tipične sortne arome marelice, breskve (koštunjićavog voća) i mineralnost, a bogdanuša nježnije cvjetne arome i svježinu.  

 

Rezultat je karakterno južnjačko, ali i lepršavo vino s nižim postotkom alkohola (oko 12.5 %) koje ga čini idealnim izborom za dnevnu konzumaciju i sve slične prilike koje traže laganija vina.  Naziv vina u dijalektu znači ljepotu (tal. bellezza).

 

Tip vina: kvalitetno suho bijelo vino

Sorta: pošip (50%) i bogdanuša (50%)

Lokalitet: sjeverna strana otoka, Ager, Vrboska, Dol

Alk: 12,5-13%

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Servira se rashlađeno na temperaturi 10-12° C. Preporučuje se uz razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, a i uz pikantnija jela poput pesta, tvrdih sireva…

Tomić Pošip 2019.jpg

Pošip

VRHUNSKO SUHO BIJELO VINO

Pošip je vrhunsko suho sortno vino, proizvedeno od istoimene autohtone dalmatinske sorte pošip. Vino Pošip uz svježinu nudi i kompleksnije arome zrelijeg južnjačkog voća, zaokružene odležavanjem u hrastovim bačvama. Pošip je jedna od rijetkih sorti za koju je potvrđeno da je dalmatinskog, točnije korčulanskog podrijetla. Pošip je moćno vino punijeg tijela, ali izbalansiran lijepim kiselinama tj. svježinom. Specifične sortne arome pošipa: marelice i drugo koštunjićavo voće, kao i svježi citrusi i mediteranske biljke (smilje, eterično bilje), nadopunjene su odležavanjem dijela vina u novim hrastovim bačvama. Oko 30% vina provodi 6 mjeseci u novim francuskim (Garbelloto, Seguin Moreau) i jednoj slavonskoj (Golub) barrique bačvi, a tijekom tog vremena odležava i na finim kvascima (sur-lie) čime dobiva punije tijelo i specifične note (tost, brioši, asocijacija na šampanjac).

 

Tip vina: Vrhunsko suho bijelo vino

Sorta: pošip

Lokalitet: sjeverne strane otoka, Ager (između Jelse i Staroga Grada) te južna strana otoka Hvara (vinogradi oko Milne i Hvara). 

Alk: 12,5-13%

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Servira se rashlađeno na temperaturi 10-12° C. Preporučuje se uz razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, a i uz pikantnija jela poput pesta, raznih sireva...

Opolo Nobile 2019.jpg

Opolo nobile

KVALITETNO SUHO RUŽIČASTO VINO

Opolo Nobile je ružičasto ili rosé vino, proizvodi se od grožđa sorte plavac mali. Proizvodi se tehnologijom otakanja nakon 6 sati, maceracija je minimalna, čime se dobiva vrlo delikatna ružičasta boja, slična provansalskim rosé vinima.  

 

Miris je vrioni (mlado vino) i voćni, a dominiraju arome crvenog voća (maline, jagode), cvjetne note i lagana slanost na nepcu. 

 

Na granici je suhog i polusuhog vina, što mu daje punoću izbalansiranu kiselinom.

Pije se kao jednogodišnje vino, idealno do 10 mjeseci starosti.

 

 

Tip vina: kvalitetno, suho ružičasto vino

Sorta: plavac mali

Lokalitet: središnji dio otoka, Stari Grad, Dol, Vrbanj

Alk.: 12-13%

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Servira se rashlađeno na temperaturi od 10-12 °C. Posebno dobro prati salate, vegetarijanska i druga laganija predjela i jela, npr. laganije sireve (kravlji pa i kozji - zbog aromatičnosti; fetu, mozzarellu itd.)

Tomić Illyricum 2016.jpg

Illyricum

VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Illyricum 2016 je ekološko suho crno vino iz opusa vrhunskih proizvoda. Vino je kupaža sorti cabernet sauvignon i plavac mali, grožđa koje potječe iz ekološkog vinograda u uvali Vira, kojeg smo zasadili 2012. godine. Uz vinograd su pronađene stare ilirske nastambe, po čemu je vino i dobilo ime.

Plavac mali i cabernet sauvignon se odvojeno vinificiraju, potom kupažiraju i odležavaju u barrique bačvama. Na taj način se arome plavca malog (suhe šljive i zrelo grožđe) uz elegantno ispolirane i ugodne tanine savršeno nadopunjuju aromama (crveno i crno bobičasto voće) i svježinom cabernet sauvignona. U vino su se umjereno utkale začinske nota hrasta (vanilije, duhana). Vino ima potencijal za starenje. Duboke je rubinsko-granat crvene boje, ugodnih kiselina i dugog aftertastea.

Tip vina: Vrhunsko suho crno vino

Sorta: 50% plavac mali i 50% cabernet sauvignon

Lokalitet: Uvala Vira – sjeverozapadni dio otoka Hvara

Alk.: 14 %

Sadržaj: 0,75 lit.

Servira se na sobnoj temperaturi od 18° C. Preporučuje se uz široku lepezu umjerenih jela, a osobito uz govedinu, pačja prsa te razne sireve.

Tomic Plavac 2017.jpg

Plavac

KVALITETNO SUHO CRNO VINO

Plavac Tomić je naše najpoznatije vino  koje čini više od polovice ukupne proizvodnje vinarije. Plavac Tomić već godinama razbija mit o visokoj cijeni kao nužnoj pratilji kvalitete plavaca pa je zato postao sinonim za dobar odnos cijene i kvalitete (value-for-money). 

 

Proizvodi se od sorte plavac mali, najvažnije dalmatinske crne sorte. Za ovo vino kombiniramo grožđe vrhunske kvalitete sa sunčanije južne strane otoka s grožđem iz vinograda sa sjeverne strane koji daju laganija vina, svježih voćnih aroma.

 

Tipične sortne arome plavca (šljive, višnje i tamnog bobičastog voća, prirodnog bilja – smilja i mediteranskog bilja) zaokružuju se kraćim odležavanjem u korištenim hrastovim bačvama, što vinu daje i diskretne note drva, kave i začina.

 

Specifičnost je našeg vina u mekoći i eleganciji koju se trudimo dobiti iz inače drske prirode ove autohtone dalmatinske sorte (vrlo tanična sorta, zato preferiramo kraće i nježnije maceracije). Vino tako zadržava autentičnost sorte, ali i pitkost i svježinu (umjereno tijelo i alkohol).


Preporučuje se uz razna glavna jela i začinjenija predjela, umake od rajčice, brudete, jela od tamnog mesa... 

 

Tip vina: kvalitetno, suho crno vino

Sorte: plavac mali 

Lokalitet: položaji Ivan Dolca i Sv. Nedjelje, okolica Pitava, Svirče Vrbanj, Stari Grad 

Alk.: 12,5-13,5%

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Servira se na sobnoj temperaturi (18-20 °C). Preporučuje se uz razna glavna jela i začinjenija predjela, bruschette, umake od rajčice, brudete, jela od tamnog mesa… 

Tomić Plavac mali barrique 2015.JPG

Plavac mali

VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Plavac Mali, kako samo ime kaže, je dobiven od istoimene sorte. Ovo je naša vrhunska linija i ekspresija plavca koju proizvodimo u boljim godinama i u manjim količinama. Plavac mali je proizvod prije svega terroira ili sume prirodnih utjecaja u vinogradu.

 

Odabrani vinogradi nalaze se na južnim padinama otoka Hvara (Ivan Dolac, Sv. Nedjelja, Jagodna). Vrhunske pozicije za plavac su na škrtom, kamenitom, vapnenačkom tlu.
Ekološki se pristup nameće u tim ekstremnim uvjetima strmih osunčanih vinograda – ručni rad, s minimalnim intervencijama u vinogradu i s malim prinosima (od 0,5 kg do 1 kg) vrhunskog grožđa. 

 

Prirodni intenzitet sortnih aroma tamnog i zrelog voća plavca (višnje, šljive), mediteranskog bilja i slanosti zaokružuje se odležavanjem 12 mjeseci u kombinaciji novih i korištenih francuskih barrique bačava, čime se dodaju note drva, začina, kože, duhana. 

 

Sorta plavac mali je križanac sorti dobričić i tribidrag/crljenak kaštelanski/zinfandel.

 

Specifičnost našeg Plavca malog je u eleganciji 'francuskog' tipa, jer ovo vino teži očuvati kako klasiku aroma plavca malog, tako i stil vina koji je manje džemast i robustan, a više fokusiran na strukturu, izbalansiranost i dužinu okusa. 

 

Tip vina: vrhunsko, suho crno vino

Sorta: plavac mali

Lokalitet: južne padine Hvara (Ivan Dolac, Sv. Nedjelja, Jagodna)

Alk.: 14-14,5%

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Preporučuje se uživati na temperaturi 18-20 °C uz pečeni odrezak, pašticade i druga mesna i ostala jela punijeg okusa. 

Tomić Caplar 2014.JPG

Caplar

VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Vino Caplar je, kao što mu ime sugerira, inovativna kupaža cabernet sauvignona i plavca malog, u omjeru 50-50%. 

Plavac mali s južnih padina Hvara i cabernet iz naših vinograda sa sjeverne strane Hvara vinificiraju se odvojeno, nakon čega se kupažiraju i odležavaju šest mjeseci u barrique bačvama. Rezultat je vino uglađenih tanina, u kojem intenzitet i sortne arome plavca oplemenjuje elegancija i svježina caberneta. Karakteristični mirisi šljiva, sušenog grožđa i zemlje nadopunjuju se tako aromana crnog ribizla, začina i drugim nijansama. Vinu predviđamo i potencijal za starenje veći nego u drugih plavaca. Svaka boca s ponosom nosi vinarov potpis koji jamči za misao otisnutu na etiketi: ˝Proizvedeno u sprezi Hvara, ljubavi i znanja.˝

 

Tip vina: vrhunsko suho crno vino

Sorta: plavac mali (50%) i cabernet sauvignon (50%)

Lokalitet: južne padine otoka Hvara, Stari Grad i okolica Jelse

alk: 14-14.5 %

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Servira se na sobnoj temperaturi od 18° C. Preporučuje se uz pečeni odrezak i jela od tamnog mesa i divljači, ali i razna druga jela punijeg okusa.

Veliki plavac mali, vrhunsko suho crno vino

Veliki plavac mali

VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Veliki Plavac Mali  zadnji je u nizu strastvenih projekata Andre Tomića – vino koje se proizvodi samo u iznimnim godištima, puni samo u magnume (1.5 l) i do sada ga je bilo moguće probati samo u vinariji Tomić na Hvaru. 

 

Selektirano grožđe dolazi sa vrhunskih pozicija za plavac mali, sa škrtog, kamenitog i vapnenačkog tla na južnim padinama Hvara. Ekološki se pristup nameće u tim ekstremnim uvjetima strmih osunčanih vinograda – ručni rad, s minimalnim intervencijama u vinogradu i malim prinosima (od 0,5 kg do 1 kg) vrhunskog grožđa.

 

Sortne aroma plavca  ̶  tamno i zrelo voće, šljive i višnje, mediteransko bilje i slanost  ̶    zaokružene su odležavanjem do 18 mjeseci u slavonskim barrique bačvama. Vino karakterizira snaga, robusnost, visoki ekstrakt, ali i struktura i kiseline koje balansiraju gotovo neprimjetnih 16 % alkohola. Starenjem vino razvija i tercijarne arome, duhan, kožu, note gljiva i šumskog poda.

 

Tip vina: vrhunsko, suho crno vino

Sorte: plavac mali

Lokalitet: južne padine Hvara

Alk.: 15,9% 

Sadržaj: 1,5 lit.

 

Preporučuje se uživati na temperaturi od oko 20 °C uz pečeni odrezak i druga mesna i ostala jela punijeg okusa.

Sv. Klement, stolno suho crno vino

Sv. Klement

STOLNO SUHO CRNO VINO

Vino Sv. Klement potječe iz vinograda na Sv. Klementu, jednom od Paklenih otoka u hvarskom arhipelagu. 

Ovim smo vinom željeli prenijeti klasičan spoj sorti „bordoške kupaže“ na lokaciju na Hvaru gdje autohtone sorte poput plavca ne bi davale vrhunske rezultate. U tom se vinogradu u razini mora kombinacija caberneta, merlota, i cabernet franca međutim pokazala izvrsnom. Vino još uvijek ne može imati oznaku sorte i geografskog porijekla, ali uvjereni smo da svojom vrsnošću to zaslužuje. Zato smo na boci i napisali: „Sv. Klement - Vrhunski među otocima“. 

 

Tip vina: stolno, suho crno vino

Sorte: cabernet sauvignon 50%, merlot 40%, cabernet franc 10%

Lokalitet: Pakleni otoci (Sv. Klement)

alk.: 13-13,5%

Sadržaj: 0,75 lit.

 

Servira se na sobnoj temperaturi od 18° C. Preporučuje se uz jela od tamnog mesa, divljači i plave ribe, ali izvrsno se slaže i uz razna druga jela punijeg okusa.

DESERTNA VINA

Tomić Petar Hektorovich.JPG

Prošek Hektorovich

VRHUNSKO DESERTNO VINO

Prošek je izvorno hrvatsko desertno vino koje se radi od prosušenog grožđa najkvalitetnijih dalmatinskih sorti. Prirodno je desertno vino koje se proizvodi jedino u obalnom dijelu Hrvatske, od pamtivijeka. Prema legendi i car Dioklecijan je 305. godine kada je došao u Split uživao u "vinuum sanetum" ili "svetom vinu" kako su ga tada zvali.

 

Grožđe lokalnih sorti (pošip, maraština, prč, muškat žuti, itd.) bere se pri punoj zrelosti – zreliji grozdovi, prošarani suhvicama, dolaze s biranih položaja. Selektiraju se najbolji zdravi grozdovi koje se zatim slažu na slamu u dobro provjetrenim prostorima (tradicionalno na  tavanima kuća, danas u sušarama). Srodan je talijanskom Vin Santu i nekolicini drugih mediteranskih slatkih vina.

 

Rezultat je slatko vino, izbalansirano kiselinama koje mu daju pitkost i svježinu, aroma zrelog južnjačkog voća, suhih marelica, grožđica, narančine kore, smokava, kao i aromatičnih cvjetnih nota. Starenje pridonosi kompleksnosti, razvijaju se tercijarne note karamela, meda i suhog voća, a Prošek ima vrlo dugi rok trajanja. Običaj je da se prilikom rođenja djeteta napravi demižon prošeka koji će se otvoriti na vjenčanju ili u drugoj prilici, desetljećima kasnije.

 

Prošek Hektorovich dobio je ime po velikom hvarskom pjesniku, plemiću i hedonisti Petru Hektoroviću.

 

Tip vina: vrhunsko desertno vino

Sorte: bogdanuša, maraština, prč, muškat

alk.: 15,0-16,0%

Grožđani šećer: 110-130g/l

Sadržaj: 0,5 lit.

 

Servira se rashlađen na temperaturi od 10-12 °C. Jela uz koja se preporučuje su sve vrste slastica, posebno suho voće i suhi kolači, a izvrstan je i u kombinaciji sa sirevima od plemenite pljesni. Obožavaju ga i mala djeca pa se preporuča držati ga izvan njihova dohvata.

Prošek Moro, vrhunsko desertno vino

  Prošek Moro

VRHUNSKO DESERTNO VINO

Prošek Moro je vrhunsko desertno vino koje ima dugu tradiciju i povijest u Dalmaciji, a cijenjen je zbog svoje posebnosti i kvalitete. Prošek Moro proizvodi se tradicionalnom metodom od prezrelog, prosušenog grožđa sorte plavac mali, a čuva se minimalno 2 godine u barrique bačvama. Prošek se čuvanjem dodatno zaokružuje i obogaćuje blagim dimnim notama. Slatkog je i bogatog, ali i izbalansiranog okusa, s karakterističnim aromama zrelih šljiva i višanja, grožđica i suhih smokava, uz note karamele, kože, duhana i slatkih začina. Preporučujemo ga uz razne vrste slastica, plavih sireva...

 

Tip vina: vrhunsko desertno vino

Sorta: plavac mali

Alk.: 15,9 % 

Ostatak šećera: 90,7 g/l 

Sadržaj: 0,5 lit.

LIKERI

Tomić Euforija.JPG

Euforija

LIKER - ROGAČ KADULJA

Liker je nastao maceriranjem suhih plodova rogača te suhih listova kadulje u vinskom destilatu.

 

Rogač je zimzeleno mediteransko stablo koje obilato rađa smeđe jestive mahune. Zanimljivo je da mahune rogača u sebi sadrže sjemenke koje, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu od točno 0,18 grama.  Zbog toga su u antičko doba sjemenke rogača služile za vaganje zlata, a taj  naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas – karat. Kadulja je već 4.000 godina na glasu kao čudesna biljka koja liječi mnoge bolesti. Starorimski znanstvenik i pisac nazvao ju je Salvia  od latinskog glagola salvum što znači spasiti – dakle: spasiteljica. 

 

Poslužuje se dobro rashlađen, a idealan je pratitelj raznim slasticama kao piće ili kao dodatak kremama za torte.  

 

Alk.: 35% 

Šećer: 190 g/l

Euforija, liker - višnja

Euforija

LIKER - VIŠNJA

Euforija višnja je još jedan od vrhunskih  proizvoda vinarije Tomić. Nastao je sljubljivanjem ekstrakta  autohtone dalmatinske sorte višnje maraske u vinskom destilatu. Uzgoj maraske u Dalmaciji ima tradiciju dužu od 500 godina, a u usporedbi s drugim sortama višnje, maraska je sitnija i trpkija, stoga posebno pogodna za proizvodnju žestokih pića. Plemstvo je ovaj liker zvalo „kraljem svih likera“.  Slatkog je i bogatog okusa, baziranog na aromama zrelih višanja, a preporučamo ga uživati dobro rashlađenog. Idealan je pratitelj raznim slasticama, ili kao dodatak kremama za torte.

 

Alk.: 27,1% 

Šećeri: 180 g/l

Podijeli s drugima